Find din lokale håndværker

VINDUESPUDSERE

  

SENESTE NYT


Artikler

  Du er her: Forside » Hus & Have » Radonmålingssæsonen starter nu

Radonmålingssæsonen starter nu

Efteråret er startet og dermed vores chance for at lave radonmåling i boligen. I fyringssæsonen er der mere radon i indeluften i vores boliger. Når luften opvarmes, skabes der automatisk et undertryk i huset, der nærmest suger radon´en op fra undergrunden. Sammenholdt med, at vi lufter mindre ud end om sommeren, betyder det, at der i fyringssæsonen er et betydeligt højere radonindhold i indeluften.

Institut for Strålebeskyttelse anbefaler derfor, at det er i fyringssæsonen - fra 1. oktober til 30. april - vi måler radon i boligerne.

Radon dræber 300 om året, hvilket er flere end der dør i trafikken
Radon er en radioaktiv luftart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der bl.a. findes i jord og byggematerialer. Luftarten radon er i stand til at trænge ind i boligen fra jorden nedenunder, hvis der er utætheder i fundamentet eller fejl i konstruktionen.

Radon menes desværre at være årsag til ca. 300 dødsfald om året ifølge Institut for Strålebeskyttelse. Den giftige gas kommer ind i kroppen via luftvejene, hvorefter det kommer ned i lungerne og kan bestråle dem. Det kan i værste fald medføre lungekræft.

Hvem bør teste for radon?
Der er varierende forekomst af radon i Danmarks undergrund. På Bornholm er forekomsten fx meget høj, hvor der i andre dele af landet kan være mindre radon. Man skal dog ikke føle sig sikker, selvom man bor i et typisk lav-forekomst-område. Nordisk Radon Måling har utallige eksempler på boliger fra de mere ´sikre´ områder, hvor forekomsten er betydeligt over grænseværdien. Dette skyldes formentligt primært skader på boligen, fx små revner i fundamentet, som er nok til at naturligt forekommende radon kan sive ind i huset.

Institut for Strålebeskyttelse anbefaler at alle får radonmålt deres hjem. Prisen og arbejdsindsatsen er minimal, så der er ingen undskyldninger for ikke at få gjort det.

På RadonFri.dk kan du bestille radonmålingsbokse: Du følger blot den simple beskrivelse for at foretage målingen og sender derefter boksen(e) til analyse hos laboratorium i medfølgende svarkuvert. Herefter modtager du testsvaret per post.

Fakta: Anbefaling fra Sundhedsstyrelsen/Institut for Strålebeskyttelse
Måling af radon bør ske over mindst 2 måneder i fyringssæsonen, specielt hvis en måling skal danne udgangspunkt for en vurdering af behovet for forbedring af boligen. Der bør måles i to opholdsrum, som benyttes flere timer dagligt. I boliger med flere etager bør der måles på hver etage.

Hvad er radon (fra www.RadonFri.dk)
Radon er en radioaktiv luftart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der bl.a. findes i jord og byggematerialer. Luftarten radon er i stand til at trænge ind i boligen fra jorden nedenunder, hvis der er utætheder i fundamentet eller fejl i konstruktionen. Radon kan hverken ses, føles, smages eller høres. Den eneste måde man med sikkerhed kan fastslå, om der er for høje koncentrationer af radon i indeluften, er ved lave radonmålinger. Radonmålingsudstyr er nemt og billigt for private at købe og let at bruge.

Radon kan udbedres
Hvis du er blandt de uheldige, der konstaterer et radonniveau over grænseværdien i din bolig, bør du sørge for at sikre dit hus. Hent den gratis publikation "Radon og enfamiliehuse" fra Erhvervs- og byggestyrelsen på www.RadonFri.dk på og få gode råd til at håndtere radon i din bolig.
 
NYESTE


SENEST OPDATEREDEMEST BRUGTEMINDST BESØGTETILFÆLDIGE


Seneste Søgninger


Privacy Policy